skip to Main Content

Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor, maar vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan.

Klachten en symptomen

De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over vrij ernstige jeuk. Astma, hooikoorts, en emotionele stress kunnen met eczeem gepaard gaan.

Wij kunnen u adviseren in het gebruik van de juiste cosmetica en eventuele behandelingen.

Oorzaken van eczeem

Er zijn twee soorten eczeem die verschillende oorzaken hebben:

  1. Atopisch of constitutioneel eczeem Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald. In sommige gevallen is de oorzaak onbekend. Deze vorm van eczeem komt met name voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Bij chronisch eczeem kan de huid ruw of grof worden
  2. Contacteczeem, deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.

Eczeem is niet besmettelijk. U kunt het dus niet van iemand anders krijgen of overdragen. Eczeem is in beginsel niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg bij open wondjes, aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts.

De oorzaak van atopisch of constitutioneel eczeem kan niet worden weggenomen. U kunt wel de klachten verminderen door behoedzaam met uw huid om te gaan en het contact met prikkelende stoffen te vermijden.

Zorg goed voor uw huid en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld zo weinig mogelijk zeep te gebruiken en de huid regelmatig in te smeren met een hydraterende crème.

Wanneer u plotseling last krijgt van huiduitslag, kan er sprake zijn van contacteczeem. In dat geval moet u proberen om voor uzelf te achterhalen welke stof de overgevoeligheidsreactie heeft veroorzaakt.

U kunt zich de volgende vragen stellen:

  • Gebruik van andere cosmetica
  • Gebruik van een andere handzeep, toiletzeep of een ander (af)wasmiddel
  • Bestaat er samenhang tussen de klachten en het dragen van bepaalde sieraden
  • Aanraking met prikkelende stoffen tijdens het werk

Als u één van deze vragen bevestigend kunt beantwoorden, dan is het mogelijk dat u de oorzaak van uw klachten heeft gevonden. Probeer in het vervolg elk contact met deze stof te vermijden.

Behandelmethodes

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis congue ipsum sagittis orci lacinia accumsan. Nullam fringilla ornare pellentesque. Integer quis aliquam risus. Donec non venenatis nibh, id lobortis lacus.

peeling-nostock

Peeling naam

Behandeling naam

Behandeling

header1

Peeling naam

Back To Top